Objecte i finalitats
- Reivindicar el paper actiu i de referència que la investigació acadèmica ha de tenir en les diferents iniciatives relacionades amb la Història i la Memòria Democràtica, a partir del treball ja realitzat i que es realitza en aquest sentit des de la Universitat.
- Establir possibles col·laboracions amb altres institucions. En aquest sentit, impulsar la coordinació amb les iniciatives que des del marc polític i la societat civil es duguen a terme. Així mateix, possibilitar l’assessorament d’aquestes iniciatives i del que d’elles es materialitze.
- Impulsar activitats de difusió de la investigació sobre Història, Cultures Polítiques i Memòria Democràtica —conferències, seminaris, cursos, etc.— dins i fora de l’àmbit universitari.
- Abordar, incidir i plantejar alternatives als problemes específics de la investigació de base amb prioritat en, per un costat, la problemàtica dels arxius relativa a l’accés, conservació, catalogació i digitalització de les fonts documentals. I, per un altre costat, es necessari el suport econòmic i el finançament estable per a aquest treball de base.
- Servir de nucli dinamitzador de les activitats que des de diferents associacions i col.lectius es desenvolupen relacionats amb l’àmbit d’Història i Memòria Democràtica atenent a la seua rigorositat historiogràfica. A més, ha de servir per animar el desenvolupament del territori a partir del coneixement històric relacionat amb els temes propis de l’Aula.
Col·laboració amb la Diputació de Castelló
La riquesa documental i patrimonial de la província de Castelló en aquells aspectes relacionats amb la memòria democràtica és aclaparadora, tot i que requereix un treball constant i ardu per a la seua articulació. Conscients de la necessitat de comptar amb el suport de les institucions polítiques i fonamentalment amb la Diputació de Castelló pel seu paper de vertebració d’iniciatives al llarg del territori castellonenc es proposa encetar una col.laboració mantenida.
La figura ideal per aquesta col.laboració seria la d’instituir una Cátedra (figura reconeguda dintre de la normativa universitària de la UJI) per a la qual cosa hauria d’establir-se un conveni específic (que s’estableix en un mínim de 30.000 euros anuals). També existeix la figura de l’Aula Universitària, tot i que en aquest cas l’aportació és de 15.000 euros/anuals.
Aquesta Càtedra/Aula, mitjançant aquest conveni, quedaria al servei dels diferents organismes per a que, dintre de la seua capacitat, i aprofitant la seua especialització i formació metodològica, de cara a tasques d’assessorament en qüestiones relacionades amb la memòria (vestigis, nomenclàtor de carrers, rutes turístiques vinculades amb la memòria, excavacions d’espais d’interés memorialístic…).
Les línies i accions que podrien desenvolupar-se a partir d’aquest conveni es concretarien en diferents accions (és un llistat d’exemples sense ànim d’exhaustivitat):
- Foment de la investigació en les temàtiques relacionades amb la Història, les Cultures Polítiques i la Memòria Democràtica, mitjançant la convocatòria de beques per a la realització de Tesis doctorals que tinguen com a espai de reflexió qualsevol àmbit de la província de Castelló (que podrien vincular-se com a acció específica dintre del Pla d’Investigació que anualment convoca la UJI);
- Col.laboració en la col·lecció de llibres Història i Memòria;
- Col.laboració en l’organització de Jornades de difusió del coneixement, amb un plantejament descentralitzant que, en funció de les possibilitats pressupostàries puguen cel.lebrar-se en diferents poblacions de la província;
- Col.laboració en l’organització d’exposicions de caire memorialístic;
- Col.laboració en la catalogació i digitalització de fons documentals i arxivístics de la província relacionats amb la memòria democràtica;
- Campanyes de recollida de material patrimonial (cartes, documents, fotografies, relats…) per constituir un arxiu de la memòria a nivell provincial, que podria fer-se en col.laboració amb els centres d’ensenyament secundari de la província;
- Assessorament des de l’Aula a les iniciatives promogudes per les entitats locals de cara a recuperar el coneixement i la reflexió del passat, com ara la identificació d’espais de memòria i l’explicació didàctica dels mateixos;
- Assessorament des de l’Aula en iniciatives promogudes per entitats locals i comarcals destinades al foment turístic aprofitant el patrimoni i els vestigis històrics relacionats amb la memòria democràtica (rutes de senders: XYZ, ruta de La Pastora, ruta del maquis…)
- Col.laboració en l’organització d’uns Mostra de curtmetratges i documentals relacionats amb la Memòria Democràtica.
- Foment de l’elaboració d’unitats didàctiques destinades a l’estudiantat de secundària tenint el passat castellonenc com a eix articulador d’aquestes unitats, coordinant-se des de l’Aula aquesta tasca amb el suport del professorat de secundària.
- Col.laboració amb iniciatives que s’enceten des de la societat civil (grups de recuperació de la memòria) que requereixen un assessorament especialitzat amb investigadors/es amb formació metodològica.
- És important insistir que la simple recuperació i acumulació de materials (de qualsevol tipus) no genera coneixement del passat. Eixe coneixement requereix formar-se amb una reflexió crítica des d’un àmbit especialitzat que li dote de significat històric.
Aquestes activitats, i d’altres que podrien proposar-se, seria idoni que pogueren estendre’s en la mesura del que fóra possible per tot el territori de la província en forma de exposicions itinerants, descentralitzant les Jornades d’Història i Memòria aprofitant els mitjans virtuals, etc. etc…